Vitro Plus / ViVi uit Burgh-Haamstede wint Zeeuwse PioniersPrijs 2016.

08-10-2016

Komt de oplossing voor het wereld voedsel probleem gewoon uit Burgh-Haamstede?

Vitro Plus uit Burgh-Haamstede met dochteronderneming ViVi, heeft de Zeeuwse PioniersPrijs 2016 gewonnen. Deze prijs werd zaterdag 8 oktober voor de vierde keer uitgereikt, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van netwerk De Zeeuwse Connectie in het Provinciehuis in Middelburg.  

Een krop sla kweken zonder bestrijdingsmiddelen en met slechts een halve liter water in plaats van de gebruikelijke 40, in een gebouw onder led-licht? En nog veel smaakvoller ook? ViVi kan het. Volgens de jury komt daarmee de high-tech oplossing voor wereldwijde voedseltekorten wellicht gewoon uit Zeeland. Moederbedrijf Vitro Plus is al wereldmarktleider op het gebied van weefselkweek varens (ruim 70% van de varens wereldwijd komt uit Zeeland) en past deze unieke expertise sinds enige tijd ook toe op groenten en kruiden. ViVi heeft voor eigen rekening en risico speciaal voor dit project een kweekfaciliteit gebouwd om toekomstige gebruikers te kunnen overtuigen. Dat is pionieren. De sla wordt ook al verkocht in restaurants. 

Directeuren John Bijl en Ard Stoutjesdijk namen de prijs, bestaande uit onder meer een oorkonde, een Zeeuws kunstwerk van Henk Vierveijzer en een geldbedrag van €5.000,-, in ontvangst. Voor het eerst in de geschiedenis van de Zeeuwse PioniersPrijs zijn jury en publiek het overigens volledig eens: ook de meeste publieksstemmen gingen naar Vitro Plus / ViVi en zij werd daardoor ook publiekswinnaar.

“Zeeland biedt zoveel geweldigs! Dit is weer zo’n waanzinnig mooi voorbeeld van een bedrijf dat wereldwijd succesvol is en bewijst dat Zeeland een stempel drukt op de wereld, terwijl de meeste Zeeuwen nog nooit van Vitro Plus of ViVi hebben gehoord. Deze voorbeelden beter onder de aandacht brengen en daarmee Zeeland verder brengen en de provincie in een positief daglicht stellen is waarom we de Zeeuwse PioniersPrijs in het leven hebben geroepen. Iedereen kan via de website kandidaten aandragen. En we geven deze pioniers een extra duwtje in de rug, niet alleen door de financiële bijdrage, maar vooral ook door middel van de bijbehorende media-aandacht”, vertellen Frederik Sinke en Jim Goedhart van De Zeeuwse Connectie.

De andere vier genomineerden die door De Zeeuwse Connectie tijdens de Zeeuwse Handelsmissie in Den Haag werden bekend gemaakt zijn: producent van innovatief licht pantsermateriaal AllPlast uit Tholen, de Digitale Schoolpas, een app van Foto Verschoore uit Vlissingen die de schoolpas vervangt, producent van moderne en verantwoorde vleesproducten en vleesvervangers Meatless uit Goes en milieuvriendelijke producent van biologische mosterd en sauzen TonS Mosterd uit Zierikzee.

De Zeeuwse Connectie 
De Zeeuwse Connectie is een netwerk van ruim achtduizend Zeeuwen, veelal buiten Zeeland, dat bijeenkomsten organiseert in de Randstad en actief is op Facebook en Linkedin. Eens per jaar organiseren ze deze bijeenkomst in Zeeland. “Wij merken dat Zeeuwen onderling makkelijk contact leggen en elkaar daar waar mogelijk graag helpen. Naast gezelligheid, biedt dit kansen voor die Zeeuwen zelf, maar uiteindelijk ook voor heel Zeeland. Dit potentieel willen wij als Zeeuwse Connectie beter uitnutten.”

Eerdere winnaars 
Vorig jaar won kenniscentrum voor het zilte Zeeuwse koken Zilte Academie Zeeland de Zeeuwse PioniersPrijs. OOS International, het offshore bedrijf uit Serooskerke, won in 2014 en in 2013 was De Appelaere BV uit Waterlandkerkje de gelukkige. 
Het bedrag voor de geldprijs wordt ter beschikking gesteld door hoofdsponsors DRV Accountants & Adviseurs en de Zeeuwse Rabobanken.

 

 

Agenda

Jun21

Party! Thank Middelburg It's Friday & De Zeeuwse Connectie

Fantastische muziek, lekkere dranken en overheerlijk eten op het Abdijplein in Middelburg.  ...
> Lees meer
Direct aanmelden

Complete agenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief