Zeeuwse Connectie Doorgeef-column door Cees Pille, Regiomanager VNO-NCW Zeeland-Brabant en enthousiast import-Zeeuw

02-07-2018

We starten een nieuwe traditie: De Zeeuwse Connectie Doorgeef-column. Als eerste plaatsen we de bijdrage van Cees Pille, Regiomanager VNO-NCW Zeeland-Brabant en enthousiast import-Zeeuw.
 

Zeeland, je weet niet wat je mist!

Zeven redenen om Zeeland te overwegen als vestigingsplaats

Ruim één jaar ben ik inwoner van Zeeland en het wordt tijd om die ervaring eens op papier te zetten. Hiervoor woonde ik op de Kop van Zuid in het prachtige Rotterdam en je zou zeggen dat deze verhuizing best een dingetje was.. Nu is er een flinke discussie gaande over de Marinierskazerne. De mariniers uit Doorn zouden niet naar Zeeland willen, omdat er niks te beleven zou zijn. Ik deel die mening totaal niet! Naast mariniers zoekt Zeeland ook nog eens 6 duizend nieuwe werknemers tot 2022. Als nieuwkomer wil ik eens zeven redenen geven om Zeeland juist wel als vestigingsplaats te kiezen. En dan eens niet over zon, zee, strand, en de prachtige natuur, want dat weten we allemaal. Iedereen is als toerist wel eens in Zeeland geweest, maar waarom zou je er goed kunnen wonen?

1. Kinderen zijn het middelpunt

Heb je kinderen, ze vinden het fantastisch. In Zeeland staan kinderen op nummer één! Het is opvallend hoe goed de scholen zijn, elk jaar nemen Zeeuwse scholen zelfs een toppositie in op het lijstje van Elsevier. Bij een ouderavond puilt de hele klas uit en moeten er stoelen bij worden gehaald. Je weet niet wat je meemaakt op een Zeeuwse basisschool. Wethouders die een kijkje komen nemen, docenten die in het weekend de klas versieren en brandweermannen die een volledige show geven. Ik heb buren die spontaan cadeautjes geven als onze zoon en dochter jarig zijn. Mijn dochter van zes jaar kent nu al meer mensen dan ik en dan ben ik best een netwerker. Zeeland doet me denken aan vakanties in Italië, waar kinderen ook het middelpunt zijn.

2. Zeeland is stedelijk

Vanuit de Randstad zie je een regio met weinig bevolking. Dat is waar, want er wonen nog geen vier honderdduizend mensen. Dus je vergelijkt het al snel met het saaie platteland. Daar gaat het dus mis! Terneuzen, Goes, Middelburg en Vlissingen zijn inderdaad stadjes met maar 40 duizend inwoners. Dan heb je het over de grootte van Zwijndrecht, Ridderkerk, Woerden of Medemblik. Niks mis mee, maar toch is Zeeland anders. De Zeeuwse plaatsen hebben een centrumfunctie. De stadjes hebben een flink winkelhart, er zijn opvallend veel cultuur en voorzieningen. Er is veel reuring! Eigenlijk zijn het geen kleine steden, maar grote steden in het klein.

3. Zeeuwen houden van werk

Niet lullen maar poetsen. Dat is Rotterdams, maar het zou ook een Zeeuwse uitdrukking kunnen zijn. De werkloosheid is ontzettend laag te noemen. Alleen Utrecht komt een beetje in de buurt qua percentage. Zeeuwen houden liever niet hun handje op, maar helpen elkaar. Ik vind dat echt te gek! Als je dan zonder werk dreigt te komen, wordt het netwerk in stelling gebracht. Iedereen zorgt er voor dat je weer een kans krijgt. Gunnen is daarbij heel belangrijk! Op de vraag waarom een ondernemer zaken doet met een bepaald bedrijf, kreeg ik te horen: “Dat is een gewoon goede jongen, eej!”

4. Sport is belangrijk

Bijna om de kilometer is er een voetbalclub. Een gemeente als Goes met niet eens 40 duizend inwoners heeft vijf voetbalclubs. Al die Zeeuwse sportverenigingen draaien op een leger aan enthousiaste vrijwilligers en worden ondersteund door het lokale bedrijfsleven. Het is eerder vechten tussen ouders wie er mag rijden op zaterdagmorgen, dan dat iedereen het laat afweten. De voorzieningen zijn ook voortreffelijk, de overheid investeert daarin. In mijn woonplaats heb je het Omnium, dat is een accommodatie met maar liefst vier (!) sporthallen, een groot zwembad en tropisch bos. In Terneuzen heb je de Vliegende Vaart, een complex dat niet onder doet voor het Topsportcentrum in Rotterdam.

5. Nieuwkomers zijn welkom

Zeeuwen zijn stug, je integreert niet snel. Dat is het vooroordeel dat er over Zeeland bestaat. Niets is minder waar, ik denk dat dit het meest onware vooroordeel is. Ja, het is even de kat uit de boom kijken, maar heel snel heb je goed contact. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd, waar je vandaan komt en wat je leuk vindt aan Zeeland. Die gesprekken voer ik bijna elke dag. Sfeertjes waar er nare grappen worden gemaakt over mensen van buiten Nederland ben ik nog niet tegengekomen. Als je doorvraagt, blijkt dat een groot deel van de inwoners net als ik roots elders in Nederland heeft. Zo anders is het ook weer niet.

6. Zeeland is cultureel

Buiten Zeeland zijn eigenlijk alleen Film by the Sea en Concert at Sea bekend. Hier hebben ze het over C@S, maar er is zo veel meer. Klomppop, Onderstroom, Vestrock, EEF, Weitjerock, allemaal festivals die heel goed zijn. Hrieps in Grijpskerke schijnt ook goed te zijn. De 5.800 kaarten zijn in no time uitverkocht, best knap voor een dorp met 1.300 inwoners. Je kunt elk weekend op pad. Die festivals hebben een goede line-up met grote namen. Er zijn ook hele mooie musea zoals het MuZEEum, het Zeeuws Museum, maar ook het Watersnoodmuseum. Elke plaats heeft een poppodium en een aantal leuke galeries. Overal zijn er continu exposities, zelfs kunst uit Noord-Korea heb ik voorbij zien komen.

7. Zeeland is uitgaan

Zeeland heeft 11 restaurants per 10 duizend inwoners. Dat is twee keer meer dan de meeste andere provincies. Er zijn zelfs acht restaurants met elf Michelinsterren. Inter Scaldes en de Kromme Watergang genieten internationale bekendheid. Zeeland voelt een beetje Bourgondisch en Vlaams, McDonald’s is niet echt een succes hier. Qua café’s hetzelfde liedje, alleen in Limburg is de cafédichtheid hoger. De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee is zelfs het beste café van Nederland. Waarom de gemiddelde Zeeuw geen hoog BMI heeft, blijft voor mij een grote vraag. Wellicht heeft dat iets met punt 4. te maken.

Dat je heerlijk kunt varen op het Veerse Meer, dat je zeehonden kan spotten in de Oosterschelde weet iedereen wel. Dat je prachtige stranden bij Cadzand en Domburg hebt, is ook geen nieuws. Blijf vooral komen als toerist. Hierboven staat zeven punten die mij verrast hebben als nieuwkomer. Het voelt als elke dag vakantie, terwijl je keihard werkt. En ja, ik hou nog steeds van Rotterdam. Daar ben ik in 55 minuten zonder file.

Cees Pille
https://www.linkedin.com/in/ceespille/

Cees heeft de pen doorgegeven aan Toine Witters van UWV
Zie ook: https://www.linkedin.com/pulse/zeeland-je-weet-niet-wat-mist-cees-pille/

Meld je aan voor de nieuwsbrief