Zeeuwse Connectie Doorgeef-column: door import-Zeeuw Toine Witters, Manager Werkgevers-dienstverlening UWV

14-08-2018

Hier deel twee van onze nieuwe traditie: De Zeeuwse Connectie Doorgeef-column. Na de bijdrage van Cees Pille van VNO-NCW Zeeland-Brabant is het nu de beurt aan import-Zeeuw Toine Witters. Over hoe je als import-Zeeuw je draai vindt...


Netwerken in Zeeland!
Ruim 4 jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan. Ik woonde in Etten-Leur en werkte in Weert. Ik gaf een vaste baan op voor een tijdelijke baan bij UWV in Goes. Mijn vrouw deed hetzelfde. Wij wilden met ons gezin (2 jongens van toen 14 en 16) in Zeeland gaan wonen. Het hebben van een baan is dan een eerste vereiste. Ik dacht “tijdelijk of niet, ik ga ervoor!” Veel mensen verklaarden mij voor gek. Niet alleen omdat ik een vaste baan opgaf. "Die Zeeuwen, daar kom je nooit tussen!", hoorde ik vaak. Maar niets is minder waar. Als je oprecht belangstelling hebt voor anderen en geïnteresseerd bent in wat zij doen, krijg je dat terug. Dat is in Zeeland niet anders. Inmiddels 4 jaar later is mijn netwerk gigantisch gegroeid en mag ik als “butendieker” talloze mensen met uiteenlopende functies tot mijn netwerk rekenen; voornamelijk ondernemers en managers, medewerkers en directies van diverse onderwijsinstellingen, b2b clubs, ziekenhuizen, culturele instellingen, maar ook wethouders, gedeputeerden, statenleden, ambtenaren, vrijwilligers, etc., etc. Het contrast met Limburg was wel groot. In tegenstelling tot Limburgers zijn Zeeuwen veel directer en zoeken zij meteen naar het gezamenlijke belang. In het contact met Zeeuwen weet je meteen waar je aan toe bent. En als je dan enige tijd met elkaar samenwerkt en je vraagt een Zeeuw hoe het gaat en het antwoord is, "niet slecht", dan weet je dat hij enthousiast is. 


Zeeuwen doen het liefst zaken met Zeeuwen. Zij willen weten met wie zij van doen hebben én de Zeeuwse economie sterk houden. Toen ik mijn huis kocht in Serooskerke, heb ik dit goed in mijn oren geknoopt. Met mijn twee linkerhanden had ik voor elke klus een vakman nodig. Deze zocht ik eerst in Serooskerke en later in een bredere kring rondom het dorp of elders in Zeeland. Elke klusser kende wel weer iemand in zijn netwerk voor mijn volgende klus. Bij mij kwam er niemand van buiten Zeeland op de dam.


Voor mijn werk bij UWV zoek ik banen voor mensen die niet zelfstandig in staat zijn die baan te vinden. Denk daarbij aan 50 plussers, jongeren en mensen met een arbeidsbeperking. Al snel ontdekte ik dat Zeeuwen, ondanks de soms wat ‘norse’ eerste indruk, een klein hartje hebben. Zoveel positieve reacties. Het is hartverwarmend. Onze werkzoekenden gingen o.a. aan de slag bij Zeeland Refinery, Yara Sluiskil, De Voogd autobedrijven, Traas ongediertebestrijding en vele, vele andere ondernemers. Telkens trof ik daar mensen die zich ontfermden over de nieuwe collega's. Niet uit vals sentiment, maar uit oprechte zorg voor de medemens en uiteraard ook vanwege de toegevoegde waarde van zo’n collega voor het bedrijf.


In mijn vrije tijd ben ik bestuurslid bij Scouting Zeeland en adviseer ik de stichting Blokje bij Blokje in Vlissingen. Mijn vrouw maakt muziek in Zoutelande. Zo heb ik ook al heel wat fijne mensen leren kennen. Kortom; ik ben erg blij met mijn Zeeuwse netwerk, ik voel mij thuis in Zeeland en hoop nog vele jaren veel nieuwe mensen te ontmoeten. 

Ik geef de pen door aan Resy van Loon. Zij woont en werkt al geruime tijd als zelfstandige in Zeeland. Naast haar werk is zij maatschappelijk erg actief in het Zeeuwse, onder meer als projectleider van het Taalhuis Walcheren. Zij kan daarover met verve vertellen.

Agenda

Feb04

Zeeuwse Connectie Jaar-Event & Uitreiking Zeeuwse PioniersPrijs

Zeeuwen van buiten Zeeland weer eens naar Zeeland laten komen, voor een mooi en gezellig event:...
> Lees meer
Direct aanmelden

Complete agenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief