Zeeuwse Connectie Doorgeef-column: door import-Zeeuw Resy van Loon van Adviesbureau BOZ, Projectleider Taalhuis Walcheren

15-09-2018

Hier een nieuwe editie van onze nieuwe traditie: De Zeeuwse Connectie Doorgeef-column. Dit keer is het de beurt aan (import-)Zeeuw Resy van Loon. Onder meer over of het wennen was in Zeeland...


180 graden om

In maart 2019 bereik ik een bijzonder moment: ik woon dan precies de helft van mijn leven in Zeeland en de overige helft (ruim 26,5 jaar) heb ik in Brabant gewoond. Tja dan verraad ik bij deze gelijk mijn leeftijd ;-).  Ben ik dan een Zeebra of mag je me vanaf maart een echte Zeeuwse noemen? De teller zal na maart doorlopen want ik wil niet meer weg uit deze mooie provincie.

 

Hoe anders was dat toen ik in 1992 in Vlissingen kwam wonen. De eerste maanden was het heerlijk. Het was zomer; geen last van files; op de fiets naar het strand. Terrasjes vol. Maar toen kwam de herfst. Als bourgondische Brabantse hield ik van uit eten gaan (nog steeds hoor!). Op vrijdagavond maar reserveren. Wat bleek: een uitgestorven restaurant. Waar was iedereen? Toeristen weg en de Zeeuwen achter de geraniums. Vreselijk vond ik de jaren die volgden.

Anoniem liep ik over de Boulevard. Niemand groette mij.

Ik werkte als chemisch analist bij het toenmalige Total. In Eindhoven werkte ik als research analist bij Philips, maar researchwerk was hier ver te zoeken, behalve bij DOW, maar destijds hadden we de Westerscheldetunnel nog niet.

Productiewerk met collega’s die plat Bevelands spraken. Ik snapte er echt niets van!

Waar was ik toch terechtgekomen??? Ik kreeg heimwee naar Brabant. Maar langzaam aan bouwde ik een sociaal netwerk op. Het duurt even, maar dan weet je ook wat je aan de Zeeuw hebt (voor zo ver dé Zeeuw bestaat).

Ik zocht ander werk en van het een kwam het ander. Ik bouwde een heel netwerk op. Al die tijd ben ik dezelfde Resy gebleven en dat wordt gewaardeerd; je krijgt er veel voor terug. Want ik heb de Zeeuw leren kennen als directe oprechte mensen. Als je contact hebt, zowel zakelijk als privé, vind ik de banden hier echter en hechter. 

 

Mijn huidige werkzaamheden vanuit mijn eenmanszaak Adviesbureau BOZ (en nee dat staat niet voor Bergen op Zoom, maar voor Betrokken Ondernemen in Zeeland) is het coördineren van Taalhuis Walcheren: een netwerkorganisatie dat staat voor de gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid. Ook Zeeuws breed zet ik me in voor verhoging van arbeidsparticipatie voor mensen die moeite met lezen en schrijven hebben. Nog genoeg te doen. Qua werk dus 180 graden om! 

 

Het wonen en werken is hier fantastisch. Ook de Zeeuw is gedurende de jaren bourgondischer geworden; restaurants zijn nu het gehele jaar door goed bezet, topkoks komen uit Zeeland, mensen groeten me nu op de Boulevard, er zijn vele culturele activiteiten en wat werk betreft heb je hier volop mogelijkheden. De kern heb je hier zo te pakken; je bouwt snel een netwerk op. Lijntjes zijn kort.

Heb ik dan geen heimwee meer?

Rijd ik naar Brabant dan stroomt nog steeds het Brabantse bloed door mijn aderen maar zodra ik 180 graden omkeer en in Vlissingen aankom, pas dan ben ik weer thuis! 

 

 

Resy van Loon

Adviesbureau BOZ

Projectleider Taalhuis Walcheren

https://www.linkedin.com/in/resyvanloon/

 

 

Agenda

Feb03

Zeeuwse Connectie Jaar-event & Uitreiking Zeeuwse PioniersPrijs 2024

Onder voorbehoud hebben we alvast een datum geprikt voor het Zeeuwse Connectie Jaar-event &...
> Lees meer
Direct aanmelden

Complete agenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief