Q-Aviation wint de Zeeuwse PioniersPrijs 2021, Zeeuwsche Zoute is de PublieksWinaar.


Martijn van Eerden & Jermo de Lange van Q-Aviation in Middelburg hebben vrijdagmiddag de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee E5.000,-, een oorkonde en een uniek kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, dat vanwege corona dit jaar online werd gehouden. 

Q-Aviation is een jong en sterk groeiend bedrijf in Middelburg dat wereldwijd met succes opereert in de nichemarkt van productie en verkoop van high-end verlichting voor Helikopter-platformen.

Jermo en Martijn hebben, slechts drie jaar nadat zij hun studie aan de HZ hebben afgerond, in 2016 hun bedrijf gestart, omdat zij grote onbenutte potentie zagen in de markt van heli-deck verlichting. Jermo werd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van compleet nieuwe producten en Martijn ging op zoek naar de klanten. De eerste 3 maanden van 2016 werd 12 uur per dag hard gewerkt aan het benaderen van klanten en het maken van producttekeningen. Toen in juli 2016 de eerste grote order werd geplaatst was de droomstart gemaakt. Vanaf toen ging het snel. Na een zeer hectische tijd en pionieren ten top verdubbelt de omzet nu elk jaar ruimschoots en inmiddels is Q-Aviation uitgegroeid tot een bedrijf met miljoenen omzet, 25 man personeel en een duidelijk visie.

Q-Aviation heeft klanten over de gehele wereld. Zo kun je hun producten nu al vinden in landen van België tot aan China en van Canada tot aan Uganda. Behalve producten bedenken, ontwikkelen, maken en versturen verzorgt het team ook installaties op locatie. Verkopers, engineers en installatieteams vliegen de hele wereld over. 

De benodigde innovatieve processen worden niet uitbesteed, maar vinden in huis plaats, door eigen ingenieurs, voor zowel elektronica als mechanica. Er is flink geïnvesteerd in professionele lichtmeet straten, printplaat productielijnen en 3D print machines. 

“We zijn super blij! Ons bedrijf is echt een voorbeeld van pionieren. Zeker als je bedenkt dat wij in de eerste 2 jaar ongeveer 6 keer op faillissement stonden, door te laat betalende klanten, maar ook door personeel dat langdurig ziek werd. Zo hebben we dus alle aspecten van gouden bergen en diepe dalen inmiddels meegemaakt. Wij zijn in een hele korte tijd een sterke speler op onze markt geworden, die door vallen en opstaan heel veel heeft geleerd. Juist door het vallen en opstaan kom je er achter dat ondernemen het leukste is wat er bestaat! En we gaan door: met onze plannen en innovaties groeien wij binnen 3 tot 5 jaar van marktpositie 2 naar wereld-marktleider. Het winnen van de Zeeuwse PioniersPrijs en de bijbehorende aandacht zal ons helpen bij het aantrekken van de ingenieurs die wij hiervoor hard nodig hebben.” aldus Martijn.

Naast de €5.000,- prijzengeld, beschikbaar gesteld door sponsoren Rabobank en Rijkse Accountants, blijkt elk jaar vooral de media-aandacht zeer waardevol voor de genomineerden en winnaars. De prijs werd vrijdag uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Dit gebeurde onder toeziend oog van ruim 300 Zeeuwen die vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten, online aanwezig waren tijdens het event. Naast de uitreiking was er ook een Zeeuwse quiz en konden de “aanwezigen” digitaal met elkaar netwerken.

PublieksWinnaar
De meeste publieksstemmen waren voor producent van Oosterschelde-zeezout Zeeuwsche Zoute in Bruinisse. Christian Clerx heeft met zijn initiatief een eeuwenoud ambacht weer nieuw leven ingeblazen en in zeer korte tijd al tot een succes gemaakt. Doordat iedereen - van sterrenchefs tot toeristen - zout gebruikt, is er veel potentie om het culinaire karakter van Zeeland door Nederland en daarbuiten te verspreiden. Een duurzaam en 100% Zeeuws product met een unieke smaak.

Webwinkel YourSurprise, leverancier van unieke insuline-pomp-covers SugarFam en zeecontainer-boekingssysteem HelloContainer waren de andere genomineerden. Ook dit jaar was het weer erg lastig voor de juryleden om uit zo’n diverse groep inzendingen de uiteindelijke vijf genomineerden en een winnaar te kiezen. “In Zeeland wordt volop gepionierd en ondernomen, waardoor de mooiste initiatieven en bedrijven ontstaan, daar mogen we trots op zijn. Die trots willen we met deze prijs nog meer van de daken schreeuwen. Laten zien wat voor moois er in Zeeland allemaal is, dat is al sinds 2013 de reden dat stichting De Zeeuwse Connectie de Zeeuwse PioniersPrijs in het leven heeft geroepen. En het werkt”

Eerdere winnaars waren Meatless, Seaweed Harvest Holland, Zeeuwind, Walhout Civil, VitroPlus/ViVi, OOS International, Zilte Academie, Kustmarathon Zeeland, Snappic en Appelaere. 

Stichting De Zeeuwse Connectie is een netwerk van elfduizend actieve en betrokken Zeeuwen, binnen en buiten Zeeland, dat Zeeuwen met elkaar verbindt en activeert. Offline, met borrels en bijeenkomsten in Zeeland en de Randstad en online op social media zoals Facebook, Linkedin en Twitter. De Zeeuwse Connectie is ook initiatiefnemer van ZeeuwseVacaturebank.nl.
www.zeeuwseconnectie.nl

 

Meer informatie over winnaars en overige genomineerden:

HelloContainer uit Goes heeft een online container-boekingssysteem, dat het boeken van een zeecontainer net zo makkelijk als het boeken van een vliegticket en ook de CO2-uitstoot per container inzichtelijk maakt.   www.hellocontainer.nl      

Q-Aviation uit Middelburg is een jong en sterk groeiend bedrijf dat wereldwijd met succes opereert in de nichemarkt van productie en verkoop van high-end verlichting voor helikopter-platformen.   www.qaviation.nl

SugarFam uit Vlissingen, begonnen als student-company, maakt en verkoopt hippe hoesjes voor insulinepompjes, waardoor het medische uiterlijk van de pomp wordt verkleind en het een kekke accessoire wordt.   www.sugarfam.nl

YourSurprise uit Zierikzee is als enorm snelgroeiende webwinkel in heel Europa succesvol in het verkopen van (gepersonaliseerde) cadeaus.   www.yoursurprise.nl 

Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse produceert en verkoopt ambachtelijk 100% Zeeuws uit Oosterscheldewater gewonnen zeezout.   www.zeeuwschezoute.nlMeatless won de Zeeuwse PioniersPrijs in 2020.
Het Zeeuws Meisje #gelijkheid-project werd toen PublieksWinnaar.

Meatless uit Goes, producent van unieke plantaardige vleesvervangende vezels voor de wereldwijde voedingsindustrie, heeft zaterdag 8 februari 2020 de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee E5.000,- prijzengeld, een oorkonde en een uniek kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, in de Koorkerk in Middelburg.

Meatless levert haar producten aan voedingsproducenten over de hele wereld en daarmee worden vleesproducten minder vet en minder milieubelastend. Ook is het een belangrijke basis voor veel vegetarische voeding. Een belangrijke bijdrage aan gezondere, duurzamere voeding. Wereldwijd, gewoon vanuit Goes. En met zoveel mogelijk met Zeeuwse toeleveranciers. 

Meatless was eerst producent van vleesproducten, maar heeft een aantal jaar geleden resoluut het roer omgegooid, omdat men als een van de eerste de kansen zag van vleesvervangers en duurzame voeding. Na jaren van pionieren was er al een flinke groei ingezet, maar de grote uitbreidingsinvesteringen die in 2019 zijn ingezet bewijzen het blijvende succes en brengen nu al verdere wereldwijze groei. Bewust omgaan met voeding is geen niche meer, maar een steeds algemener fenomeen, wat Meatless vroegtijdig inzag. Men heeft op deze groeiende markt internationaal een unieke positie. 

“Jos Hugense met zijn bedrijf is een prachtig voorbeeld van Zeeuwse Pioniersgeest en ondernemerschap. Mooi dat de gedurfde ommezwaai (van traditionele vleesproducten-leverancier naar vleesvervangers) nu zijn vruchten afwerpt. Het was eigenlijk oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, dat is lef en ondernemerschap. Ze laten zien dat bedrijven in Zeeland wereldwijd een voortrekkersrol spelen en vergeten ook hun Zeeuwse basis niet. Ze zijn daarom terecht de winnaar van de Zeeuwse PioniersPrijs 2020.”

Naast de €5.000,- prijzengeld, beschikbaar gesteld door sponsoren Rabobank en Rijkse Accountants, blijkt vooral elk jaar de media-aandacht zeer waardevol voor de genomineerden en winnaars. De prijs werd zaterdag uitgereikt door “Zeeuw buiten Zeeland’ Laurens Simonse, succesvol ondernemer en oprichter & eigenaar van Team Rockstars IT. Deze in het Zeeuwse Breskens geboren CEO kwam naar het event voor het uitreiken van de prijs en het houden van een inspirerend betoog. Hij vertelde de ruim 350 aanwezige Zeeuwen van binnen en buiten Zeeland op inspirerende wijze over zijn Zeeuwse roots, zijn carriere en zijn beeld van Zeeland. 
 

PublieksWinnaar

De meeste publieksstemmen waren voor kunstproject Zeeuws Meisje #gelijkheid van Rem van den Bosch, dat de hele wereld overgaat. Een moderne en kleurrijke versie van het bekende Zeeuwse icoon met een nadrukkelijk positief doel: aandacht vragen voor gelijkheid en respect voor onze medemens en daarover de discussie op gang brengen.

Medisol, UC360 en Bevrijdingsmuseum Zeeland waren de andere genomineerden. Ook dit jaar was het een lastige taak voor de jury om uit zoveel diverse inzendingen vijf genomineerden en een winnaar te kiezen. “Er zijn zo veel Zeeuwse parels, mooie initiatieven die met pionieren tot stand zijn gekomen in Zeeland, daar mogen we op zijn. En we moeten dat vooral ook actief uitdragen, wat meer van de daken schreeuwen. Dat is goed voor Zeeland en daarvoor heeft De Zeeuwse Connectie deze prijs in het leven geroepen.”

Eerdere winnaars waren Seaweed Harvest Holland, Zeeuwind, Walhout Civil, VitroPlus/ViVi, OOS International, Zilte Academie, Kustmarathon Zeeland, Snappic en Appelaere. 

Stichting De Zeeuwse Connectie is een netwerk van elfduizend actieve en betrokken Zeeuwen, binnen en buiten Zeeland, dat Zeeuwen met elkaar verbindt en activeert. Offline, met borrels en bijeenkomsten in Zeeland en de Randstad en online op social media zoals Facebook, Linkedin en Twitter. De Zeeuwse Connectie is ook initiatiefnemer van ZeeuwseVacaturebank.nl.
www.zeeuwseconnectie.nl

 

Meer informatie over winnaars en overige genomineerden:

Meatless in Goes
www.meatless.nl
Jos Hugense
Meatless produceert unieke plantaardige vleesvervangende vezels voor de wereldwijde voedingsindustrie en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van ons voedsel. Gezondere voeding met respect voor het milieu. En zoveel mogelijk met Zeeuwse toeleveranciers. Na jaren van pionieren was er al een flinke groei ingezet, maar de grote uitbreidingsinvesteringen die in 2019 zijn ingezet bewijzen het blijvende succes en brengen nu al verdere wereldwijze groei. Bewust omgaan met voeding is geen niche meer, maar een steeds algemener fenomeen, wat Meatless vroegtijdig inzag. Men heeft op deze groeiende markt internationaal een unieke positie. 

Zeeuws Meisje #gelijkheid
https://zeeuwsmeisje.nu
Rem van den Bosch
Het Zeeuws Meisje Gelijkheid Project van kunstenaar Rem van den Bosch uit Ellewoutsdijk gaat de hele wereld over. Met posteracties, gespreksmomenten, fotosessies, televisie-afleveringen, een boek en tentoonstellingen worden oude en nieuwe thema’s met elkaar verbonden. Een moderne en kleurrijke versie van het bekende Zeeuwse icoon met een nadrukkelijk positief doel: aandacht vragen voor gelijkheid en respect voor onze medemens en daarover de discussie op gang brengen. Zeeuws Meisje zet ons aan het denken en is een uithangbord van gelijkheid.

UC360 in Goes
www.uc360.nl
Henrik Hellman
UC360 is een unieke speler op het gebied van Virtual Reality videotechniek. Men onderscheidt zich met een unieke (’s werelds eerste) VR Robot voor het maken van bewegende 360 graden-opnamen en bijzondere toepassingen. Anders communiceren via internet, high-tech interactieve video’s voor trainingen, onboardings-processen voor nieuwe werknemers, promoties en impressies van gebouwen en locaties. Als kijker bepaal je zelf waar je kijkt en wat je ziet, alsof je op een heel andere plek bent. De mogelijkheden zijn enorm.

Medisol in Vlissingen
www.medisol.nl
Pieter Joziasse
Na tien jaar als ambulance-hulpverleners te hebben gewerkt, zijn de oprichters van Medisol AED’s gaan verkopen. Inmiddels is deze online disruptor marktleider en worden vanuit Vlissingen AED’s en reanimatieproducten geleverd in meer dan 20 landen. Elk jaar is er 20 tot 30% omzetgroei en daarom heeft Medisol al 10 keer op rij de FD Gazellen-award gewonnen: een unieke prestatie. Het gaat Medisol om het redden van levens. Daarom heeft men als doel: zorgen dat in 2025 iedereen in Europa binnen 6 minuten een AED tot z’n beschikking heeft. 

Bevrijdingsmuseum Zeeland, in Nieuwdorp
www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl
Kees & Stef Traas
Het Bevrijdingsmuseum toont de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is opgebouwd door de familie Traas zelf en uitgebouwd met hulp van vele betrokkenen en vrijwilligers. In het museum staat de Slag om de Schelde centraal, die een sleutelrol heeft gespeeld bij de bevrijding van Nederland en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het Bevrijdingsmuseum is in 2019 geheel vernieuwd en fors uitgebreid. Het trekt niet alleen elk jaar veel bezoekers uit binnen en buitenland om de lessen over het belang van vrijheid uit te dragen, maar laat huidige generaties ook inzien hoe uniek en belangrijk de centrale en strategische ligging van Zeeland is.

 


Kunstenaar Henk Vierveijzer maakt elk jaar een uniek kunstwerk voor de winnaar.


In 2017 won Ingenieursbureau Walhout Civil uit Middelburg de Zeeuwse PioniersPrijs. De PublieksPrijs ging toen naar de film Weg Van Jou.

 De Zeeuwse PioniersPrijs wordt ondersteund door:

Sponsoren ZPP


De Zeeuwse PioniersPrijs is een initiatief van De Zeeuwse Connectie en wordt sinds 2013 elk jaar uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van De Zeeuwse Connectie, in Zeeland. Het doel is om meer aandacht te geven aan de mooie dingen die er in Zeeland ontstaan en worden ondernomen. Meer informatie? Ga naar de site van De Zeeuwse Connectie .

De eerdere winnaars zijn:
Winnaar Zeeuwse Pioniersprijs 2020:

Meatless

Winnaar PublieksPrijs 2020:
Zeeuws-Meisje #gelijkheid-project

Winnaar Zeeuwse Pioniersprijs 2018:
Seaweed Harvest Holland 

Winnaar PublieksPrijs 2018:
Cooperatie Zeeuwind  

Winnaar Zeeuwse Pioniersprijs 2017:
Ingenieursbureau Walhout Civil

Winnaar PublieksPrijs 2017:
Weg Van Jou, de film 

Winnaar Zeeuwse Pioniersprijs 2016:
Vitro Plus  / ViVi  

Winnaar PublieksPrijs 2016:
Vitro Plus  / ViVi  

Winnaar Zeeuwse PioniersPrijs 2015:
Zilte Academie Zeeland 

Winnaar PublieksPrijs 2015:
Kustmarathon Zeeland 

Winnaar Zeeuwse PioniersPrijs 2014:
OOS International  

Winnaar PublieksPrijs 2014:
Snappic.nl  

Winnaar 2013:
De Appelaere
 

De Zeeuwse PioniersPrijs wordt ondersteund door:

Sponsoren ZPP

Agenda

Feb05

Zeeuwse Connectie Jaar-event & Uitreiking Zeeuwse PioniersPrijs

Zoals elk jaar reikt De Zeeuwse Connectie ook in 2022 weer de Zeeuwse PioniersPrijs uit! Tijdens ons...
> Lees meer
Direct aanmelden

Complete agenda
Zeeuwse PioniersPrijs

 

Sponsoren Zeeuwse PioniersPrijs

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief